Ρέθυμνο : Ενημέρωση από την παγκρήτια πορεία αλληλεγγύης στους 5 διωκόμενους φοιτητές (28/11)

Παγκρήτια πορεία αλληλεγγύης στους 5 διωκόμενους φοιτητές από το Ιταλικό κράτος έγινε στο Ρέθυμνο το Σάββατο 28/11.

Η πορεία είχε καλεστεί από συλλογικότητες από όλη την Κρήτη (Αναρχική συλλογικότητα “directiva από τα κάτω”- Αυτόνομα σχήματα Πανεπιστημίου Ρεθύμνου – Αυτοδιαχειριζόμενο στέκι Πολυτεχνείου – Συνέλευση ενάντια στον εγκλεισμό και Οκτάνα) και είχε προπαγανδιστεί σε όλες τις πόλεις.

Το κάλεσμα ήταν στις 12:00 στο δημαρχείο Ρεθύμνου και από νωρίς συγκεντρώθηκε ο αλληλέγγυος κόσμος υπό την συνεχή παρακολούθηση ασφαλιτών που δεν προσπαθούσαν να κρύψουν την παρουσία τους περιμετρικά των δρόμων του δημαρχείου. Κατά την διάρκεια της προσυγκέντρωσης στήθηκε μικροφωνική όπου διαβάζονταν κείμενα για τους 5 διωκόμενους και τις διώξεις στην Ιταλία ενώ ταυτόχρονα γινόταν μοιραστική κειμένων για την υπόθεση, καθώς και της εφημερίδας δρόμου Άπατρις.

Λίγο μετά τις 13:00 η συγκέντρωση βγήκε στο δρόμο με περίπου 200 αλληλέγγυους και ξεκίνησε πορεία αρχικά στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπου με πολύ παλμό φωνάζονταν συνθήματα αλληλεγγύης για τους 5 διωκόμενους φοιτητές, αντιμπατσικά, αντικρατικά,  εργατικά, υπέρ των μεταναστών κ.α. Επίσης συνεχιζόταν η μοιραστική των κειμένων και πετάγονταν πολλά τρικάκια, ενώ γράφονταν και συνθήματα και σαμποταρίστηκαν μηχανήματα ΑΤΜ.

Η πορεία επίσης πέρασε μπροστά από τα γραφεία του Συριζα όπου πετάχτηκαν πέτρες στο μπαλκόνι όπου στεγάζονται και γράφτηκε σύνθημα στην είσοδο παρά το γεγονός πως βρίσκονται απέναντι από την σχολή αστυνομικών. Μόλις απομακρύνθηκε η πορεία από τα γραφεία και έστριβε προς την κεντρική λεωφόρο η περιφρούριση δέχτηκε αρκετές λεκτικές προκλήσεις από τους ασφαλίτες που ακολουθούσαν σε απόσταση την πορεία, όπου τους απάντησε κατάλληλα.

Μετά από αυτό η πορεία συνεχίστηκε χωρίς άλλα επεισόδια και κατευθύνθηκε προς την παλιά πόλη όπου κινήθηκε μέσα στα στενά με κατεύθυνση την πρώην νομαρχία και το αστυνομικό τμήμα. Εκεί περνώντας από μπροστά έγινε στάση και φωνάχθηκαν πολλά αντιμπατσικά συνθήματα ενώ πετάχθηκαν πέτρες και μπογιές στις πόρτες και τα παράθυρα χωρίς να υπάρξει καμιά απολύτως αντίδραση από την μεριά των μπάτσων.

Μετά από αυτό η πορεία συνεχίστηκε στα στενά με κατεύθυνση την πλατεία Μικρασιατών όπου και διαλύθηκε αφού διήνυσε πολλούς κεντρικούς δρόμους της πόλης μέσα σε 2 ώρες.

Σε όλη την διάρκεια την πορεία την ακολουθούσε μέσα από παράλληλα στενά μια διμοιρία ΜΑΤ που είχαν φέρει από το Ηράκλειο και πολλοί ασφαλίτες, ενώ μια κλούβα ήταν παρκαρισμένη στην παραλιακή οδό του Ρεθύμνου.

 

 

Πηγή και φωτογραφίες: https://mpalothia.wordpress.com/2015/12/01/%CF%81%CE%AD%CE%B8%CF%85%CE%BC%CE%BD%CE%BF-%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%AE%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CF%80/

Leave a Reply

Your email address will not be published.