Όσο περιορίζεται η θέση μας τόσο αυξάνεται η ορμή μας…

Στα πλαίσια της επίθεσης που δέχεται σήμερα η κοινωνία από το υπάρχον οικονομικοπολιτικό σύστημα, το κομμάτι της παιδείας δεν μπορούσε να μείνει ανέγγιχτο. Η εκπαιδευτική κοινότητα πανελλαδικά αντιτιθέμενη στο νέο νόμο για την αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κινητοποιήθηκε με πολυάριθμες δράσεις(καταλήψεις,συλλαλητήρια κλπ). Αντίστοιχα, κινητοποιήθηκαν οι φοιτητές του Φυσικού Κρήτης.
Κατά τη διάρκεια της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου, ο Σύλλογος Φοιτητών Φυσικού αποφάσισε την κατάληψη της σχολής για μία βδομάδα, ενώ παράλληλα προσπάθησε να έρθει σε συνεργασία με τους καθηγητές του τμήματος για κοινό αγώνα, κάτι που απέτυχε λόγω της αρνητικής στάσης τους στις κινητοποιήσεις των φοιτητών(σε συζήτηση που καλέστηκαν για το νόμο μόνο ένας καθηγητής παρευρέθη). Έτσι, από την αρχή της κατάληψης ξεκίνησαν οι απειλές από την πλευρά τους, με αποκορύφωμα την απόλυτη άρνηση τους στην αναπλήρωση της εξέτασης των μαθημάτων που χάθηκαν. Από την άλλη οι φοιτητές πρότειναν αρκετές πρακτικά εφαρμόσιμες λύσεις για την εξεταστική, που όμως απορρίφθηκαν.
Αντιστεκόμενοι στην αρνητική τους στάση, επιλέχθηκε από το σύλλογο να διεκδικήσει τα μαθήματα πιο πιεστικά. Ο σύλλογος πήρε την απόφαση να διεκδικήσει την εξεταστική του,κάτι νόμιμο και πάνω από όλα δίκαιο. Έτσι λοιπόν πάρθηκε και η απόφαση να πάει και να παραμείνει εκεί μέχρι να υπάρξει επιτελούς αποτέλεσμα με το ζήτημα της εξεταστικής . Επομένως εφόσον οι καθηγητές πήγαν να φύγουν για να μην βρεθούν σε θέση να κάνουν κάτι που αντιβαίνει με τις εκδικητικές αρχές τους(να δώσουν εξεταστική δηλαδή) ο κόσμος τους εμπόδισε και απαίτησε το αυτονόητο να κάνουν τη δουλειά τους να πάρουν απόφαση για την εξεταστική. Αρνήθηκαν! Αυτό έγινε τρεις τέσσερις φορές και κράτησε κάποια ώρα. Έπειτα οι καθηγητές μουλάρωσαν πάνω στις αυταρχικές τους θέσεις, άραξαν στην αίθουσα αυτοαποκαλέστηκαν όμηροι και άρχισαν να παίρνουν τηλέφωνα τους μπάτσους για να τους απεγκλωβίσουν,και ακόμα χειρότερα άρχισαν να οργανώσουν την εκδίκηση τους και το πως δεν ξανά κουνηθεί πια ποτέ φύλο στο φυσικό. Φάνηκε λοιπόν για ακόμα μια φορά η αδιάλλακτη στάση των καθηγητών, με τραγελαφικούς θεατρινισμούς (όπως την είσοδο καθηγητή από το παράθυρο για να θεωρηθεί και αυτός “θύμα”).Η άρνηση τους στο να δοθεί λύση οδήγησε τους φοιτητές τελικά να αποχωρήσουν.
Το θέμα όμως δε λήγει εδώ. Από την επόμενη κιόλας μέρα οι καθηγητές ενέτειναν την επίθεση τους, με την αποχώρηση ή μη έλευση τους σε μαθήματα, σχίζοντας εργασίες βάζοντας απουσίες στα εργαστήρια και στοχοποιώντας συγκεκριμένους φοιτητές. Μάλλον όμως αυτά δεν αρκούσαν και μερικές βδομάδες αργότερα προχώρησαν στο επόμενο βήμα τους. Τα 17 μέλη ΔΕΠ κίνησαν μία παράτυπη διαδικασία, όπου μέλη του ΔΣ και κάποια ακόμα άτομα καλούνται να καταθέσουν ως υπεύθυνοι για τα γεγονότα της ΓΣΤ, ενώ 4 απ’ αυτούς κατηγορούνται και για άσκηση σωματικής βίας.  Το σώμα του συλλόγου, αποφάσισε ότι κανένας φοιτητής δε χρειάζεται να λογοδοτήσει σε κανέναν παρά μόνο στους συμφοιτητές του, ενώ παράλληλα οργάνωσε δράσεις πληροφόρησης της κοινωνίας(σε Ηράκλειο και πανελλαδικά). Και φτάνουμε σήμερα,δύο μήνες μετά τη ΓΣΤ, όπου καλούνται ο πρόεδρος, ο γραμματέας του ΔΣ και τα 17 μέλη της ΔΕΠ , να καταθέσουν σε μία “αυταπάγγελτη” έρευνα του Πταισματοδικείου για να ερευνηθεί αν υπήρξε κάποια αξιόποινη πράξη. Φαίνεται,λοιπόν πως το θέμα παίρνει μεγαλύτερης διαστάσεις ξεφεύγοντας από τα πλαίσια της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Αξίζει να σημειωθεί πως το τμήμα Φυσικής πρωτοπορεί στην καταστολή και τον εκφοβισμό των αγωνιζόμενων φοιτητών του και στην εφαρμογή των αντιδραστικών νόμων για την παιδεία. Οι καθηγητές ανέκαθεν θεωρούσαν τους εαυτούς τους “τσιφιλικάδες” του τμήματος και τους φοιτητές αναλώσιμα προϊόντα του μαγαζιού τους, έχοντας ως σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους(οικονομικά,πολιτικά,επιστημονικά).Τόσο σε κινητοποιήσεις των φοιτητών ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16(2005-2007) όσο και σ’ αυτές της εξέγερσης του 2008, κόπηκαν εξάμηνα και εξεταστικές, στο όνομα της διατήρησης της φήμης του τμήματος (“Harvard της Μεσογείου”). Βέβαια δε μπορούμε να παραλείψουμε την απόριψη των 2 καλύτερων αποφοίτων από μεταπτυχιακό της σχολής, αποκλειστικά λόγω των πολιτικών τους φρονημάτων.
Το παράδειγμα του Φυσικού εντάσσεται στην γενικότερη τακτική των από πάνω, κατά την οποία στοχεύοντας ατομικά καταστέλει τους κοινωνικούς αγώνες. Είναι το κλασσικό παράδειγμα όπου σε μία συλλογική εργατική απεργία, στοχοποιώντας κάποιους συνδικαλιστές του σωματείου, καταστέλλει τη δράση όλων των εργαζομένων καλλιεργώντας αισθήματα φόβου και ατομικισμού. Η δική μας απάντηση σ’ όλα αυτά είναι ότι δε θα επιτρέψουμε τη προσωπική στοχοποίηση για συλλογικά επικυρωμένες δράσεις του Συλλόγου και θα στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε κομμάτι της κοινωνίας που αντιστέκεται σε οποιαδήποτε μορφή εκμετάλλευσης.

*Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα και με το νέο νόμο, οι μεταβατικές διατάξεις που ισχύουν δεν αναφέρονται στην κατάργηση του ασύλου. Παρ’όλα αυτά εμείς θεωρούμε το άσυλο κοινωνικό κεκτημένο, ανεξάρτητα ακόμα και από τη νομική υπόστασή του. Επομένως, στην εξέλιξη της διαμαρτυρίας, κομμάτι του κόσμου παρέμενε εκεί με σκοπό την προάσπιση του ασύλου.

<<Directiva>> από τα κάτω…

Leave a Reply

Your email address will not be published.