Return to Κείμενα

Δυο λόγια για τις 25 και 26 Σεπτεμβρίου

Την Τετάρτη 25/9 ο σύλλογος φοιτητών Φυσικού προσπάθησε να πραγματοποιήσει Γενική συνέλευση με οριακή απαρτία γύρω στα 100 άτομα. Η διαδικασία ξεκίνησε γύρω στις 14.00 και διήρκησε περισσότερο από 4,5 ώρες, μέχρι τις 18.45 όταν και διακόπηκε. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.
Η συνέλευση κυλούσε ομαλά και συνηθισμένα, οι τοποθετήσεις είχαν ολοκληρωθεί και όλοι ετοιμάζονταν για την κατάθεση των πολιτικών πλαισίων, αφού πρώτα, η παράταξη του ΚΚΕ (ΜΑΣ) έθεσε προς ψήφιση 3 διαφορετικά ψηφίσματα τα οποία και εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από μέρος του σώματος. Με την κατάθεση των πλαισίων, ξεκίνησε η ψηφοφορία όπου αν και αυτό που αντιπροσώπευε τις κυβερνητικές πολιτικές (ΔΑΠ) ψηφίστηκε από ελάχιστους, κανένα εκ των άλλων δυο (ΜΑΣ, κοινό πλαίσιο ΑΡΕΝ-ΕΑΑΚ) δεν κατάφερε να μαζέψει την απαιτούμενη πλειοψηφία, ενώ τα λευκά είχαν συγκεντρώσει έναν αξιοσημείωτο αριθμό ψήφων. Η πολυπόθητη πλειοψηφία δεν ήρθε ούτε στην επαναληπτική ψηφοφορία, όπου το κοινό πλαίσιο προηγούνταν σημαντικά. Αυτή η κατάσταση οδήγησε σε μια προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ κάποιων μελών της συνέλευσης με σκοπό τη μεταβολή του κοινού πλαισίου σε κάτι που θα εξέφραζε περισσότερους, ώστε να μπορέσει να ψηφιστεί με πλειοψηφία και έτσι ο ΣΦ Φυσικού να πάρει κάποια απόφαση.
Όμως το ΜΑΣ, έχοντας ήδη περάσει τα ψηφίσματα που ήθελε και όντας ο εν δυνάμει χαμένος της υπόθεσης, αποφασίζει να διαλύσει τη διαδικασία. Έτσι το γνωστό πρωτοπαλήκαρό του και μέλος του ΔΣ διατάζει τους, ομολογουμένως ,έκπληκτους συντρόφους του να αποχωρήσουν από τη συνέλευση και ο ίδιος αφού κάθεται πάνω στα πρακτικά αρχίζει να φωνάζει και να θέτει θέμα απαρτίας. Όπως ο καθένας μπορεί να φανταστεί, ακολούθησε ένταση με κάποιους φοιτητές να τονίζουν στο μέλος του ΜΑΣ πως εφόσον ακυρωθεί η διαδικασία, θα ακυρωθούν και τα ψηφίσματα του ΜΑΣ κάτι που όπως φάνηκε ακούστηκε απειλητικό στα αυτιά του συναδέλφου, αφού άμεσα προσπάθησε να φυγαδεύσει τα πρακτικά δημιουργώντας μια κατάσταση πανικού. Εν τέλει τα πρακτικά φυγαδεύτηκαν με την αμέριστη συμπαράσταση του Προέδρου ΣΦ Βιολογικού, εκλεγμένου με το ΜΑΣ , με αποτέλεσμα την οριστική διακοπή της ΓΣ. Μάλιστα, μέρος του κόσμου που ήταν παρών στη συνέλευση κυνήγησε τα μέλη του ΜΑΣ στην προσπάθεια να πάρει πίσω τα πρακτικά, ενώ άλλος κόσμος έσκισε τις αφίσες και τα πανό τους.
Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, τίποτα από τα παραπάνω δεν μας εκπλήσσει αφού τίποτα δεν έγινε για πρώτη φορά. Νταβατζιλίκια σε πολιτικές διαδικασίες γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται απ ‘ όλες τις παρατάξεις όσο κανένας δεν τους βάζει φρένο. Κάτι που αποτελεί ευθύνη και χρέος για τον κάθε αξιοπρεπή άνθρωπο και προφανώς δεν είναι ούτε εξ ολοκλήρου δική μας δουλειά αλλά ούτε και κανενός αυτόκλητου σωτήρα.
Αυτό, λοιπόν, που ίσως να μας εξέπληξε σε ένα βαθμό για τα δεδομένα της πόλης μας (και μόνο) ήταν η μετέπειτα αντίδραση του ΜΑΣ. Συγκεκριμένα, λίγα λεπτά μετά την αποχώρηση του, ομάδα 30 τραμπούκων-μελών του ΠΑΜΕ και της ΚΝΕ, τα γνωστά ΚΝΑΤ, εισβάλλουν στο χώρο του Πανεπιστημίου φορώντας κράνη και επιτίθενται λεκτικά και με απειλές τόσο σε έναν σύντροφό μας όσο και σε άσχετο κόσμο. Η αλήθεια είναι πως τέτοιου τύπου επιθέσεις έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε κυρίως από φασιστικές συμμορίες και μηχανισμούς καταστολής όπως η Ελληνική Αστυνομία και τα Χρυσά Αυγά και όχι από ανθρώπους που βλέπουν τους εαυτούς τους ως μέρος του εργατικού και του φοιτητικού κινήματος.
Το επόμενο πρωί (26/9) διαπιστώθηκε από συντρόφους αφισοκόλληση και γραμμένα συνθήματα της ΚΝΕ. Ωστόσο δεν αρκέστηκαν να αφισοκολλήσουν τον χώρο τους στο ψυχιατρείο αλλά και επιδεικτικά πάνω από το πάγκο που συχνάζουμε. Φυσικά ο χώρος δεν μας ανήκει ωστόσο θεωρήσαμε ότι δεν γίνεται να αφισοκολληθεί με αφίσες αποκλειστικά του ΜΑΣ όλο το πανεπιστήμιο σε μια απόπειρα επίδειξης δύναμης. Επίσης, κάποια ράφια που ανήκαν στο αυτοδιαχειριζόμενο κυλικείο ροζ φλαμίνγκο είχαν σπαστεί. Αρχικά νωρίς το πρωί τα μέλη της ΚΝΕ καθόντουσαν στο χώρο των γραμματειών ενώ με την πρώτη εμφάνιση συντρόφων αποφάσισαν να κατηφορίσουν προς το ψυχιατρείο. Σε μια προσπάθεια να αναδείξουμε τις μη επιθετικές μας διαθέσεις 2 σύντροφοι, κρίνοντας εκείνη την στιγμή ότι είναι οι πιο ήρεμοι, απεύθυναν τον λόγο προς τα μέλη της ΚΝΕ, ζητώντας το λόγο για τα χθεσινά τεκταινόμενα, ειδικά για τον τραμπουκισμό του συντρόφου μας. Από την πλευρά μας αναγνωρίζουμε ότι ήταν ένας τραμπουκισμός και όχι ξυλοδαρμός. Καμία παραδοχή λάθους από μεριά τους, ούτε καν για τα γεγονότα της συνέλευσης, ενώ ακλούθησαν ψέματα και λάσπες χρεώνοντας μας πράγματα τα όποια δεν είχαμε πράξει. Για ότι πράξαμε αναλάβαμε τις ευθύνες μας.
Μετά από ώρα πολίτικης αντιπαράθεσης μια συντρόφισσα αποπειράθηκε να κατεβάσει μια από τις αφίσες τους, που δε βρίσκονταν στο χώρο τους, με αποτέλεσμα ένα μέλος της αλυσίδας του ΜΑΣ να τρέξει και να της επιτεθεί. Αναμενόμενα στη προσπάθεια προστασίας της, υπήρξε συμπλοκή. Η όλο και αυξανόμενη μάζα του ΚΚΕ(γύρω στα 35-40 άτομα), η όποια είχε σύσταση κυρίως από φοιτητές των ΤΕΙ, επέλεξαν να μας ξαναεπιτεθούν με σαφές δικαιολογίες ενώ πάλι υπήρξε συμπλοκή.
Χωρίς να θέλει κανένας μας να αποχωρήσει από το χώρο του ψυχιατρείου, οι πολιτικές αντιπαραθέσεις συνεχίστηκαν. Σε ένα σημείο ένα μέλος της ΚΝΕ παραδέχτηκε την οικειοποίηση του πανό της κατάληψης του βιολογικού χρεώνοντας το ως ιδιοκτησία της συλλογικότητας μας. Στην πορεία της μέρας, και όσο όλο και περισσότερος κόσμος ανέβαινε στη σχολή, τα μέλη της ΚΝΕ, αφού πρώτα δημιούργησαν μια θεαματική αλυσίδα πάνω στον πάγκο για να προστατεύσουν τις ‘’πολύτιμες’’ αφίσες τους, διαπομπέυτηκαν από μεγάλη μερίδα κόσμου που απαιτούσε και το κατέβασμα των αφισών τους. Η αλυσίδα τους απωθήθηκε μέχρι που τ’ αφεντικό τους αποφάσισε, αφού ξεφτιλίστηκαν, να αποχωρήσουν με λεονταρισμούς και συνθήματα ενώ γιουχαριστήκαν και χειροκροτήθηκαν ειρωνικά από περίπου 80 άτομα διάφορων πολιτικών χώρων.
Για την πολιτική τους επιβίωση, τα μέλη του ΜΑΣ επέλεξαν να τραμπουκίσουν όσες πολιτικές ομάδες και διαδικασίες δεν τους ταίριαζαν. Εμείς απ’ την πλευρά μας δεν είμαστε ούτε και σκοπεύουμε να γίνουμε συμμορία, η οποία μάλιστα θα δρα στις πλάτες κάποιων κομματικών μπράβων. Μάλιστα δεν έχουμε καμία πρόθεση να συνεχίσουμε τη λογική της επιβολής και της βίαιης αντιπαράθεσης που το ΚΚΕ ξεκίνησε και στη σχολή μας, αρκεί οι κάθε λογής τραμπούκοι να επιστρέψουν στις τρύπες τους και σύντομα.
Αυτόνομη συλλογικότητα Directiva “από τα κάτω”

Leave a Reply

Your email address will not be published.