Eκδήλωση-Συζήτηση για την αυτοοργάνωση στο πανεπιστήμιο

Ζούμε μια χρονική συγκυρία στην οποία το καπιταλιστικό σύστημα, στην παρούσα τουλάχιστον μορφή του, δείχνει να είναι πιο εύθραυστο .Ζούμε μια παγκόσμια κρίση «αξιών» στην οποία οι υπάρχοντες θεσμοί και σχέσεις εξουσίας αμφισβητούνται έντονα. Όπως αμφισβητείται έντονα και η εκμετάλλευση της υπεραξίας του εργατικού δυναμικού. Στην ελλάδα της οικονομικής κρίσης αυτό το φαινόμενο παρατηρείται εντονότερα τουλάχιστον σε θεωρητικό υπόβαθρο.

 

Δυστυχώς ή ευτυχώς, έχει φτάσει η ώρα που τα ψέμματα σιγά σιγά τελειώνουν και είναι επιτακτική ανάγκη αλλά και ευκαιρία να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη. Να συμβάλλουμε στην κατάλυση της κεφαλαιοκρατίας έτσι ώστε να την οδηγήσουμε στην κατάρρευσή της. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να εξασφαλίσουμε την επιβίωσή μας αλλά και να διεκδικήσουμε έμπρακτα μια πιο ποιοτική ζωή, χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς καταπίεση και χωρίς σχέσεις εξουσίας.

 

Ο μόνος , ίσως, τρόπος να επιτευχθεί αυτό είναι η δημιουργία, η διάδοση , η διατήρηση και η διαιώνιση αντί-δομών. Δομών που θα παράγουν έργο και αγαθά από εμάς για εμάς. Δομών όπου δε θα υπάρχουν μεσάζοντες και αφεντικά που θα πλουτίζουν χωρίς ουσιαστικά να παράγουν.

 

Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε, ακόμα και χωρίς να το επιδιώξει , η δημιουργία του «Ροζ Φλαμίνγκο». Αν και η συνέλευσή του δεν εκφράζει πολιτικό λόγο, η ύπαρξή του από μόνη της ασκεί πολιτική. Σίγουρα η ύπαρξη ενός αντί-κυλικείου δεν αποτελεί λύση , είναι όμως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Μία κίνηση που δείχνει ότι υπάρχει και άλλος δρόμος στη ζωή και επιβίωσή μας που μπορεί να βασιστεί στην ύπαρξη αυτό-οργανωμένων δομών.

 

Δυστυχώς, απ’ ότι φαίνεται, δεν έχουμε αντιληφθεί την αξία αυτής της κίνησης. Είτε λόγο αμέλειας, είτε από αδράνεια, είτε για κάποιον άλλο λόγο,η παρουσία μας όχι μόνο δεν ήταν αρκετή στο να διατηρήσει την ύπαρξή του , αλλά οδήγησε και στο κλείσιμο του καθώς τα έσοδα δεν ανταποκρίνονταν στην κατανάλωση με αποτέλεσμα κάποια άτομα να είναι χρεωμένα.

 

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε όλοι τη σημαντικότητα τέτοιων δομών. Δομών που δε δημιουργούνται αποκλειστικά και μόνο για να έχουμε φθηνούς καφέδες και τοστ, αλλά για να δείξουν ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός . Μπορούμε όχι μόνο να επιβιώσουμε , αλλά και να ζήσουμε όταν φυσικά παράγουμε εμείς για εμάς και δεν υπάρχουν εκμεταλλευτές να καρπώνονται αυτό το προιόν ή γενικότερα αυτήν την προσπάθεια.

 

Ήρθε η ώρα να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να χτίσουμε τη ζωή μας από την αρχή. Να δώσουμε διέξοδο στην κοινωνία και να ζήσουμε ελεύθερα.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Αυτόνομη συλλογικότητα

 

Directiva « από τα κάτω »

 

1 comments

    • Galatsi on June 16, 2012 at 6:54 pm

    ΟΙΚΟΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ, 23 & 24/6/2012 (από 11 πμ)
    ΜΕ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΤΟΥ ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ ΠΑΡΚΟ ΗΝΙΟΧΟΥ (Λ.Βεϊκου & Ηνιόχου)
    ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
    Είμαστε μια ομάδα από το κοινωνικό και πολιτιστικό στέκι «παίρνω Αμπάριζα» που λειτουργεί στο Γαλάτσι εδώ και ένα χρόνο. Η ομάδα μας έχει σαν κύριο στόχο και φροντίδα της να κάνει γνωστές στο Γαλάτσι τις ιδέες της αλληλέγγυας οικονομίας και να βοηθήσει να δημιουργηθεί ένα τοπικό δίκτυο ανταλλαγών χωρίς μεσάζοντες.
    Η οικογιορτή που διοργανώνουμε θα είναι ένα μεγάλο διήμερο πανηγύρι στο πάρκο Ηνιόχου:
    ∞ Επειδή το πάρκο δεν έπαψε ούτε στιγμή να κινδυνεύει από τ’ αρπακτικά που ονειρεύονται μίζες παχιές μαγειρεύοντας την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ,
    ∞ Επειδή οι δημόσιοι ελεύθεροι χώροι, τώρα περισσότερο παρά ποτέ, μας είναι απαραίτητοι για να ξανασυναντήσουμε τους γείτονες και συνανθρώπους μας, να ξαναστήσουμε ζεστές, αλληλέγγυες ανθρώπινες σχέσεις, που μας στηρίζουν στα δύσκολα και μας βοηθάνε να τα βγάλουμε πέρα. Και η γειτονιά στο πάρκο Ηνιόχου χρόνια τώρα δίνει μαθήματα σ’ αυτό τον τομέα.
    ∞ Επειδή μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης γίνεται όλο και πιο φανερό ότι από μας, τους καθημερινούς ανθρώπους, εξαρτάται να βρούμε καινούργιους τρόπους να ικανοποιούμε τις πραγματικές μας ανάγκες, αφού τις ξεδιαλέξουμε απ’ τα σκουπίδια που μας σερβίρει η «αγορά»:
    · Με τη δημιουργία σχέσεων απευθείας συναλλαγής ή ανταλλαγής ανάμεσα στους παραγωγούς και τους καταναλωτές: σχέσεις που στηρίζονται στη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη, που κάνουν προσιτά τα ποιοτικά προϊόντα, ακόμα και σε όσους δε διαθέτουν γεμάτο πορτοφόλι,
    · Με την υποστήριξη μικρών παραγωγών και την ενθάρρυνση νέων ανθρώπων να στραφούν σ’ ένα φωτεινό, δημιουργικό μέλλον, χωρίς τον εφιάλτη της ανεργίας και της πείνας,
    · Σε αρμονία και συνεργασία με τη φύση, με σεβασμό στη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη εργασία,
    … κι ότι όλα αυτά μπορούμε να τα κάνουμε κιόλας !!!
    Για περάστε, χαμογελάστε και θαυμάστε:
    Υπαίθρια έκθεση-αγορά: βιοκαλλιεργητές και οικοπαραγωγοί αγροτικών προϊόντων, μελισσοκόμοι, μεταποιητές, χειροτέχνες, ομάδες δράσης και οικοκοινότητες. Επίσης ανταλλακτικό παζάρι, δωρεάν διανομή παραδοσιακών σπόρων, πλούσιο ενημερωτικό υλικό …
    Εργαστήρια: ετοιμάζουμε το φυσικό ταξιδιωτικό μας φαρμακείο (Μαριλένα Μοσχούτη), σπιτικό φαρμακείο από βότανα (Ν. Γουινέα) και φαρμακείο με αιθέρια έλαια (και επίδειξη αποστακτήρα αιθερίων ελαίων, Μ. Σκαρλή), φτιάχνουμε τραχανά και λαζάνια (και τα τρώμε επιτόπου, Βασίλης), ψωμί με προζύμι, άζυμο, των Εσσαίων, φύτρα δημητριακών για σαλάτες (Αλέξανδρος-Βασίλης), φυσικό σαπούνι (Μ. Σκαρλή), μαθαίνουμε για τα προϊόντα της μέλισσας (Νικόλας, Θουκυδίδης, Αγγελική), μαθαίνουμε ραπτική με τη ραπτομηχανή (Ν. Γουινέα), να χτίζουμε με φυσικά υλικά, φτιάχνουμε μοντέλο παραδοσιακού ξυλόφουρνου (ομάδα «Σαλίγκαρος,Β.Τσολακίδης»), κατασκευάζουμε ηλιακό φούρνο, φωτοβολταϊκά πάνελ, μικρή ανεμογεννήτρια (Ν. Γουινέα), παραδοσιακό ξυλόφουρνο (από αγγειοπλάστες, τον δοκιμάζουμε και ψήνουμε την Κυριακή), κάδο κομποστοποίησης, δημιουργούμε κήπο με αυτόματο πότισμα (γείτονες, κάτοικοι, περαστικοί, Μ. Δεσύλλας, Ν. Γουινέα, ελεύθερα πάρκα Αθήνας)
    Συζητήσεις (ενδεικτικά): ●Γιατί αρρωσταίνουμε; (Άθως Όθωνος, γιατρός ομοιοπαθητικός-συγγραφέας), ●Παραδοσιακές ποικιλίες, μεταλλαγμένα, διεθνής νομοθεσία για τη διατροφή (Εναλλακτική Κοινότητα «Πελίτι»),●Δίκτυα παραγωγών-καταναλωτών και Αλληλέγγυο Εμπόριο;(συνεταιρισμοί «Σπόρος» και «Συν Άλλοις», ομάδες αλληλέγγυου εμπορίου από Χαλάνδρι, Ηλιούπολη, «Ντουλάπι», «Βλαστός» Αργυρούπολης, «Ιστός» Χαϊδαρίου, Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης κλπ), ●Εργασιακές Κολλεκτίβες(«Παγκάκι», Συνάλλοις) ●Τράπεζες Χρόνου και Τοπικά Εναλλακτικά Νομίσματα («Μεσοποταμία» Μοσχάτου, Τοπική Εναλλακτική Μονάδα Μαγνησίας, «Καερέτι» Ιεράπετρας) ●Πού, πώς και τι μπορώ να καλλιεργήσω μέσα στην πόλη; (Μ.Μανιαδάκης, Ν.Γουινέα) ●Εναλλακτικοί τρόποι καλλιέργειας: βιολογική, βιοδυναμική, φυσική, παραδοσιακή (Θ.Αρβανίτης, Μ.Δεσύλλας, Γ.Πανάγος), ●Τι είναι και με τι ασχολείται μια «Οικοκοινότητα»;(κοινότητα free and real, eurovillages, δίκτυο Οικοκοινότητα)
    Για τα παιδιά: ζωγραφίζουμε με χώμα, φτιάχνουμε σβώλους με σπόρους, περιβαλλοντικά παιχνίδια και εργαστήρια, φτιάχνουμε αντικείμενα από πηλό, παρακολουθούμε παιδικό θέατρο, θεατρικό παιχνίδι, Ζογκλέρ…
    Μουσικές: Όμιλος Ελληνικών Τεχνών, λύρες από την Κρήτη, τσαμπουνοντάουλα από τη Νάξο, γλέντι, τραγούδι και χορός και τα δύο βράδια
    Φαγητό, ποτό και, το βράδυ της 23ης Ιούνη,
    Η μεγάλη φωτιά του Κλήδονα!!!
    ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ
    Ομάδα Αλληλέγγυας Οικονομίας στο κοινωνικό και πολιτιστικό στέκι Γαλατσίου «παίρνω Αμπάριζα»

Leave a Reply

Your email address will not be published.