Return to Κείμενα

Λίγα λόγια για την υπεράσπιση της ‘ανομίας’

20/12/2012 Η Βίλλα Αμαλίας, μετά από 22 χρόνια κατάληψη, εκκενώνεται με την πρόφαση ανώνυμης καταγγελίας, συλλαμβάνοντας 8 άτομα που βρίσκονταν μέσα.

28/12/2012 Μπάτσοι εισέρχονται στο χώρο του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ). Ανοίγουν όλους τους πολιτικούς χώρους-αίθουσες και δίνουν ιδιαίτερη βάση στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι ΑΣΟΕΕ από το οποίο κατάσχονται διάφορα αντικείμενα και ο ραδιοφωνικός σταθμός 98fm που λειτουργούσε στο στέκι.

09/01/2013 Γίνεται προσπάθεια για ανακατάληψη της Βίλλας Αμαλίας, ενώ παράλληλα άλλη ομάδα αγωνιστών καταλαμβάνει τα γραφεία του κυβερνητικού κόμματος ΔΗΜΑΡ. Μετά από λίγη ώρα εκκενώνονται η Βίλλα και τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ και συλλαμβάνονται τελικά 92 άτομα. Στις 3:00 η αστυνομία εισβάλλει και στην κατάληψη Πατησίων κ’ Σκαραμαγκά, την εκκενώνει και συλλαμβάνει αλλά 7 άτομα.

Λίγα λόγια για την υπεράσπιση της ‘ανομίας’
22 χρόνια. 22 χρόνια μέσα στα οποία διαμορφώθηκε η σύγχρονη ιστορία του τόπου που βιώνουμε, η Βίλλα Αμαλίας ήταν εκεί. Ήταν εκεί στους κοινωνικούς και στους εργατικούς αγώνες, ήταν εκεί με ανοιχτές τις πόρτες της για τους πιτσιρικάδες που δεν άντεχαν την γκριζίλα της πόλης τους, στους πάνκηδες και μη που έπαιζαν μουσική διαφορετικά και έμοιαζαν αλλιώτικα από τους υπόλοιπους, ήταν εκεί για κάθε λογής άνθρωπο, εργαζόμενο, άνεργο, άεργο και φοιτητή που κάτι του ξίνιζε σε τούτο το κόσμο.
Δεν ήταν μόνο η συμμετοχή των συντρόφων αυτών στις πολιτικές εξελίξεις ή στην δημιουργία αυτών των πολιτικών εξελίξεων αλλά η ύπαρξη αυτού του χώρου ως σήμα κατατεθέν ολόκληρων γενεών που αντιστάθηκαν στη βαρβαρότητα και στην εξαθλίωση των ζωών μας.
Και τώρα ο Δένδιας και τα μπατσοτσιράκια του μετά την εκκένωση του κτιρίου νομίζει ότι θα μας σταματήσει με το να συλλάβει 92 άτομα που πήγαν να το ανακαταλάβουν . Μπορεί να το κάνει αλλά δεν αλλάζει κάτι για εμάς. Γιατί εμείς πάλι εκεί θα είμαστε για τους συντρόφους μας, όπως ήμασταν πάντα. Γιατι θα τους περιμένουμε απ’ έξω και όταν βγουν θα τους υποδεχτούμε όπως υποδεχτήκαμε και τους προηγούμενους. Γιατί δεν ήταν ούτε οι πρώτοι ούτε οι τελευταίοι που ο σύγχρονος ολοκληρωτισμός προσπαθεί να τρομοκρατήσει.
Το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι ΑΣΟΕΕ. Το ιστορικότερο, παλαιότερο και πιθανόν δυναμικότερο στέκι. Το προπύργιο του κόσμου της αντίστασης στους φοιτητικούς χώρους. Αγωνιστές που δεν τους ένοιαξε ποτέ αν το άσυλο ήταν στα νόμιμα χαρτιά ή όχι αλλά το στήριζαν με όλη τους τη δύναμη, κράταγαν τις καταλήψεις τους και τις διαδικασίες τους με νύχια και με δόντια πολλές φορές απέναντι στη χωρίς κανένα δημοκρατικό προσωπείο καταστολή που δεχόντουσαν.
Ντάξει μας δείξατε τα δόντια σας. Καταλάβαμε. Χτυπάτε εκεί που πονάει. Αλλά οι πληγές θα γιάνουν. Και πρέπει να καταλάβετε ότι εμάς δεν μας νοιάζουν τα ντουβάρια. Γιατί εκεί δεν στεγάστηκαν απλώς άνθρωποι και τα αντικείμενά τους. Εκεί στεγάστηκαν τα παιδικά μας χρόνια και όνειρα. Οι εμπειρίες και οι αναμνήσεις μας. Οι εμπειρίες και αναμνήσεις της γενιάς πριν από εμάς και της γενιάς πριν αυτούς. Και αν πάρετε αυτά τα κτίρια εμείς θα πάρουμε αλλά μεγαλύτερα με κήπους και παιδικές χάρες. Και κάποια στιγμή θα καταλάβουμε τις πόλεις και τα εργοστάσια και τότε δεν θα είναι για 22 χρόνια, αλλά για πάντα. Και είναι αυτό που φοβάστε. Σίγουρα δε θα σας κάνουμε τη χάρη να φοβηθούμε πρώτοι εμείς. Γιατί όπως υπήρξαν και πριν από εμάς επαναστάτες θα υπάρξουν και μετά από εμάς. Πλάι μας. Πλάι μας θα είναι οι άνθρωποι που δε θα δεχτούν ποτέ τον φόβο, την μιζέρια και την ξεφτίλα. Άνθρωποι της τάξης μας. Σύντροφοι. Μονό αυτούς καταλαβαίνουμε και μόνο αυτούς γνωρίζουμε.

Αλληλεγγύη στην κατάληψη Βίλλα Αμαλίας, στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι ΑΣΟΕΕ, στην κατάληψη Πατησίων κ’ Σκαραμαγκά και σε κάθε κατάληψη που στεγάζει τα όνειρά μας.

Αυτόνομη συλλογικότητα
«Directiva από τα κάτω»

Leave a Reply

Your email address will not be published.