Return to Εκδηλώσεις

Ενάντια στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική

ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
-ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ :
” Η ΣΙΩΠΗ ΜΑΣ Ο ΧΡΥΣΟΣ ΤΟΥΣ”
-ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Ροτόντα Φυσικού ,Πέμπτη 4/4 13:00

Untitled-σκ

Κείμενο της συλλογικότητας :

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ
Στο δάσος των Σκουριών στη ΒΑ Χαλκιδική, τον τελευταίο χρόνο, εξελίσσεται ένα καταστροφικό σχέδιο του ελληνικού κράτους σε συνεργασία με την εταιρία «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», θυγατρική της Eldorado Gold. Η Eldorado Gold είναι μια πολυεθνική εταιρία η οποία δραστηριοποιείται με την εξόρυξη χρυσού σε Ασία, Νότια Αμερική και Ευρώπη. Το 2003, μετά από την πτώχευση της προηγούμενης εταιρίας που εκμεταλλευόταν τα χρυσορυχεία και με την μεσολάβηση του ελληνικού κράτους πωλήθηκαν τα κοιτάσματα και η μελλοντική τους εκμετάλλευση στην Hellas Gold-ελληνικός χρυσός, ιδιοκτησίας 95% European Goldfish και 5% Aktor (Μπόμπολας), για εκτεταμένες εξορύξεις χρυσού.
Τον Ιανουάριο του 2004 βάσει του νόμου 3220/2004 (ΦΕΚ 15Α / 28.1.2004) τα μεταλλεία χρυσού Χαλκιδικής μεταβιβάζονται στην ιδιοκτησία της “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ” έναντι τιμήματος 11 εκατ. ευρώ, ενώ κοστολογήθηκε από οίκο αξιολόγησης στα 408 εκατ. ευρώ. Τα μεταλλεύματα των ορυχείων κοστολογούνται επίσης στα 16 δις ευρώ, παρ όλα αυτά, λόγω του μεταλλευτικού κώδικα που ψηφίστηκε επί χούντας και ισχύει ακόμα, το δημόσιο δεν θα έχει κανένα κέρδος από την πώληση αυτών . Στην σύμβαση μάλιστα ορίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν κατοχυρώνει δικαιώματα επί του εξορυσσόμενου μεταλλεύματος. Μ’αυτόν τον τρόπο, ο Μπόμπολας και η παγκόσμια μαφία επιχειρηματιών που υπηρετεί, φρόντισαν το μοναδικό έσοδο για το Ελληνικό Δημόσιο να είναι η φορολόγηση επί των λογιστικώς καθαρών κερδών.
Με πρόσχημα αυτό που ονομάζουν “ανάπτυξη” και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καταστρέφεται το αρχέγονο, αυτό, δάσος, με μη αναστρέψιμες συνέπειες για τη φύση και τους ανθρώπους. Το σχέδιο που προωθείται στη Χαλκιδική αποτελεί μόνο την αρχή των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και εντάσσεται στη συνολική καταστροφή των παραγωγικών δομών αλλά και συνολικά του ιστού της κοινωνίας.
Εδώ να τονίσουμε ότι μόνο το 10% των εξορυγμένων αποθεμάτων χρυσού αξιοποιείται σε κάποια χρηστική μορφή ενώ, από την άλλη, η ποσότητα χρυσού που χρησιμοποιείται ως «χρήμα» στα χρηματιστήρια και στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι επταπλάσια από την πραγματική ποσότητα χρυσού που υπάρχει στον κόσμο.
Επίσης η κήρυξη της περιοχής ως ζώνη εξόρυξης, απαγορεύει νομικά οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετίζεται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία, εξαφανίζοντας όλες τις εν δυνάμει θέσεις εργασίας στους τομείς αυτούς.
Τα σχέδια της hellas gold για την περιοχή της Χαλκιδικής, με την εκμετάλλευση 4.000 περίπου στρεμμάτων του αρχέγονου δάσους στις Σκουριές, περιλαμβάνουν την ολοκληρωτική καταστροφή τμήματος του βουνού και επιβάρυνση έως καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα (κυρίως από την χρήση κυανίου που χρησιμοποιείται στην επεξεργασία του χρυσού). Συνολικά στην εταιρία “Ελληνικός Χρυσός” έχουν παραχωρηθεί 317.000 στρέμματα, από τα οποία αφού εξορύξουν και το τελευταίο γραμμάριο χρυσού γύρω από τις Σκουριές θα συνεχίσουν με άργυρο, χαλκό και ψευδάργυρο, σκεπάζοντας το χωριό της Μεγ. Παναγίας με τοξική μεταλλευτική σκόνη και μετατρέποντας το λιμάνι του Στρατωνίου σε κόμβο για βιομηχανικά σκάφη. Εν ολίγης, για μερικά τρίμματα χρυσού κατονομάζουν μια ολόκληρη περιοχή ως μεταλλευτική ζώνη και με συνεχείς παρεμβάσεις αλλάζουν ριζικά τον χάρτη της.
Οι κάτοικοι εξ αρχής εναντιώθηκαν στα σχέδια των εταιριών με κύριο αίτημα την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την γενικότερη προστασία της περιοχής τους σε όλα τα επίπεδα. Ως καλός προστάτης των συμφερόντων της εταιρίας, το κράτος τους απάντησε με καταστολή.
Το τελευταίο εξάμηνο , ο αγώνας των κατοίκων ενάντια στην εταιρία κορυφώθηκε με μεγαλειώδεις πορείες στην περιοχή, συγκρούσεις με ματ και μπράβους της εταιρίας, πυρπόληση των μηχανημάτων της εταιρίας. Ταυτόχρονα έχτισαν ένα κίνημα αλληλεγγύης με δράσεις αντιπληροφόρησης και αντίστασης σε όλη την ελλάδα.
Αντίστοιχη ,όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν και η αντίδραση του κράτους,προχωρώντας σε απαγωγές αγωνιστών από τα σπίτια τους, αναίτιες προσαγωγές με συλλογή αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού,ρίψη χημικών σε υπό κατάληψη σχολείο (με αίτημα να σταματήσουν τα εκβιαστικά τηλεφωνήματα εν ώρα σχολείου και οι αναίτιες προσαγωγές ανηλίκων για καταθέσεις στο τοπικό αστυνομικό τμήμα), σε τραμπουκισμούς κατοίκων από τους μπράβους της εταιρίας αλλά και με την πρωτοφανή ενέργεια για το “δημοκρατικό” καθεστώς τους, το συνολικό αποκλεισμό του χωριού της Ιερισσού από τρεις κλούβες ΜΑΤ και δυνάμεις των ΕΚΑΜ.
Ο παραπάνω κοινωνικός αγώνας στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής έχει διχάσει τους κατοίκους σε δύο στρατόπεδα δημιουργώντας εμφυλιοπολεμικό κλίμα. Σε αυτό έχει συνδράμει σημαντικά και πολιτική προσλήψεων της εταιρίας αυτής, καθως έχει επιλέξει προσεκτικά τους εργαζόμενους (ένα μέλος από κάθε οικογένεια, από κάθε παρέα, κλπ) με στόχο να κάμψει τις όποιες ενδεχόμενες αντιστάσεις “από μέσα”.
Σε αυτούς που αντιτίθενται στην ύπαρξη των μεταλλείων στην περιοχή, εκτός από όσους μάχονται ενάντια στην οικολογική καταστροφή, περιλαμβάνονται και αυτοί που υπερασπίζονται αποκλειστικά και μόνο τα τοπικά συμφέροντα («ας πάνε αλλού αρκεί να φύγουν από εδώ…» ) καθώς και επίδοξοι μεγαλοξενοδόχοι οι οποίοι έχουν ως στόχο την μετέπειτα εκμετάλλευση του δάσους για να δημιουργήσουν έναν “τουριστικό παράδεισο”.
Στο στρατόπεδο των υπερασπιστών των μεταλλείων, πέραν των κεφαλαιοκρατών και των μπράβων τους, υπάρχουν και απελπισμένοι άνεργοι της περιοχής. Οι τελευταίοι, εκτός του ότι αποτελούν μεγάλο ποσοστό των κατοίκων, δεν έχουν και απτές προοπτικές για εναλλακτικές θέσεις εργασίας.
Για τους πιθανούς καιροσκόπους του πρώτου στρατοπέδου, μπορεί η απουσία απτών αποδείξεων για τους σκοπούς τους αλλά και η ανάγκη για ενότητα απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση επιχειρηματιών και κράτους να μας έχει οδηγήσει σε μια κοινή πορεία αγώνα, αλλά ξεκαθαρίζουμε πως θα μας βρουν εξίσου δυναμικά απέναντί τους σε μια πιθανή προσπάθεια υλοποίησης των ενδεχόμενων σχεδίων τους.
Όσο για τους προαναφερθέντες απελπισμένους ανέργους, η επιλογή τους είναι σε ένα βαθμό δικαιολογημένη. Λαμβάνοντας, όμως, υπόψην την αντίστοιχη δράση της εν λόγω εταιρίας σε άλλες περιοχές ανά τον κόσμο, μεσω της πολιτική fast track (γρήγορος δρόμος),το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι σε 10 χρόνια θα έχει αποχωρήσει απο τη Χαλκιδική αφήνωντας πίσω ανέργους και έναν κρανίου τόπο, η λεηλασία της φύσης (δάσος ακτίνας 10 χιλιομέτρων προς ισοπέδωση) μας φαίνεται αδιανόητη στο βωμό της προσωρινής έμμισθης δουλείας.
Τασσόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των κατοίκων ενάντια στα ξένα και ντόπια αφεντικά, τις πολυεθνικές και την οικολογική καταστροφή.
ΣΚΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΡΥΣΟΡΥΧΕΙΑ

αυτόνομη συλλογικότητα “directiva από τα κάτω”

Χρονικό που παρουσιάσαμε :

ΧΡΟΝΙΚΟ 2011 – 2013
2011
11/3: Πραγματοποίηση μαζικού συλλαλητηρίου ενάντια στην δημιουργία μεταλλείων (3000-4000 άτομα)
13/3: Ιερισσός: Τοπικές αρχές & εταιρία ‘Ελληνικός χρυσός’ συγκεντρώνονται στο Παλαιοχώρι υπέρ των μεταλλείων . Οι ίδιοι κατέστρεψαν τα πάνω, τα περίπτερα και τις αφίσες που είχαν αναρτηθεί κατά των μεταλλείων. Πραγματοποιούνται από την αστυνομία συλλήψεις και προπηλακίσεις.
30/4: Πεζοπορία Ομάδας Διάσωσης & Συλλόγου Μεγαλοπαναγιωτών Θες/νίκης στο βουνό Κάκαβος.
1/5: Κάλεσμα για εκδήλωση στις Σκουριές . Οι κάτοικοι συνεχίζουν ακόμα τις 24ωρες βάρδιες αφού δεν έχει δοθεί τελική έγκριση από το Υπ. Περβ/ντος.

2012
20/3: 3ήμερη κατάληψη δημαρχείου Δήμου Αριστοτέλη στην Ιερισσό με αφορμή την επίθεση του ¨στρατού ¨ της εταιρίας στο φυλάκιο του αγώνα κατά των μεταλλείων. Οι κάτοικοι μηνύουν τους μπράβους-εργαζομένους της εταιρίας και την συνεργαζόμενη Ελληνική Αστυνομία για άσκηση σωματικής βίας. Στο αντίστοιχο κείμενο καταγγέλλονται ο αντιδήμαρχος και ο υποδιευθυντής της ¨Ελληνικός Χρυσός¨ ως επικεφαλής και ηθικοί αυτουργοί των προαναφερθέντων τραυματισμών. Όπως επίσης και ο δήμαρχος για υπόθαλψη των συμφερόντων των κατοίκων υπέρ της εταιρίας.
25/3: Πορεία-παρέλαση από μαθητές Ιερισσού. Εν συνεχεία 2500 διαδηλωτές με οχήματα κάνουν πορεία. Ακολουθούν συμπλοκές με ΜΑΤ, με ρίψεις δακρυγόνων και κρότου λάμψης.
26/3: Διακοπή κάθε εργασίας της ¨Ελληνικός Χρυσός¨ στις Σκουριές με απόφαση του δασαρχείου Αρναίας ,εκκένωση του βουνού αποχώρηση των μπράβων και των μηχανημάτων και του προσωπικού (προθεσμία 3 ημερών).
1/5: Μαζική κινητοποίηση από Θες/νίκη και κατοίκους Σκουριών καθώς και αλληλέγγυους με ΜΑΤ στο βουνό για την φρούρηση του εργοταξίου και των μπλόκων . Στο σύνολο τους οι κινητοποιημένοι φτάνουν τα 1500-2000 άτομα, είναι η τελευταία φορά που θα μπορέσουν να ανέβουν έως την κορυφή.
19/5: Επιστρέφουν οι μπάρες και οι σεκιουριτάδες στο δημόσιο δασικό δρόμο εμποδίζοντας την διέλευση κατοίκων και γενικότερα την κυκλοφορία. Ξανασηκώνονται τα συρματοπλέγματα της εταιρίας.
30/6: Διακοπή έργων με απόφαση ΣτΕ.
5/8: Συμπλοκές ανάμεσα σε διαδηλωτές(περίπου 1000 άτομα) και 11 διμοιριών ΜΑΤ με αποκλεισμό δρόμου Χρησιμοποιούνται χημικά τύπου Cs (που είναι απαγορευμένα) και πλαστικές σφαίρες με αποτέλεσμα σοβαρούς τραυματισμούς διαδηλωτών. Εκδηλώνεται εν συνεχεία εστία φωτιάς δασικού τμήματος. Η εταιρία βρίσκεται ακόμη στο βουνό ενώ και τα ΜΑΤ εξακολουθούν να την προστατεύουν.
6/8: Ψευδής καταγγελία του Πάχτα για εμπρησμό του δημαρχείου του Αριστοτέλη με αφορμή τα γεγονότα της προηγούμενης ημέρας. Ακολουθεί επέμβαση στρατιωτικών δυνάμεων στην Ιερισσό με δακρυγόνα.
9/9: Μια μέρα μετά την μεγάλη πορεία που έγινε κατά την διάρκεια της ΔΕΘ, ενάντια στα μεταλλεία της Χαλκιδικής ,συγκεντρώνονται κάτοικοι και αλληλέγγυοι στην πλατεία Ιερισσού, για να ξεκινήσει πορεία προς το βουνό Κάκαβος. Ακλουθεί συνέλευση για την οργάνωση στρατηγικής που θα ακολουθήσει το σώμα των διαδηλωτών πριν την αναχώρηση για Ιερισσό. Οι κατασταλτικοί μηχανισμοί προέβησαν σε μπλόκα και ελέγχους στα λεωφορεία και αργότερα σε ρήψη δακρυγόνων που προκάλεσαν φωτιά στο δάσος. Οι συμπλοκές κράτησαν μέχρι το βράδυ (η καταστολή ήταν πρωτοφανής και άγρια καθώς χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και δακρυγόνα διασποράς). Ο απολογισμός τους ήταν 5 τραυματισμένοι διαδηλωτές, 11 προσαγωγές και 4 συλλήψεις με την κατηγορίες διατάραξης κοινής ειρήνης καθώς στάσης και απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης.
21/10 : Συγκέντρωση- πορεία διαμαρτυρίας με καραβάνι που ξεκινάει από Ιερισσό και κατευθύνεται προς Χονδρό Δέντρο. Η πορεία φτάνει στις Σκουριές ενώ 5 διμοιρίες ΜΑΤ περιφρουρούν το εργοτάξιο και περικυκλώνουν τον κόσμο. Εκτεταμένη χρήση χημικών και προβοκατόρικος εμπρησμός του δάσους από μπάτσους . Παράλληλα κρυμμένα ΜΑΤ στο δάσος κάνουν αιφνιδιαστικές επιθέσεις. Διαδηλωτές προσπαθούν να κατέβουν από το βουνό και 150 ακόμα που βρίσκονται ήδη στο κάτω μέρος προσπαθούν να αποτρέψουν την προσέλευση άλλων 2 διμοιριών στο βουνό. Χαρακτηριστικά οι μπάτσοι επιτέθηκαν ακόμα και σε αυτοκίνητα, έσπασαν το τζάμι του ενός , έριξαν δακρυγόνα μέσα και στην συνέχεια κατηγόρησαν τον οδηγό για ανθρωποκτονία , ενώ παράλληλα κυνήγησαν κόσμο με λύσσα μέσα και έξω από τα αυτοκίνητα. Οι προσαγωγές θα μετατραπούν σε 14 συλλήψεις με κατηγορίες για αντίσταση και διατάραξη κοινής ειρήνης και 2 άτομα θα εισαχθούν στο νοσοκομείο ,σοβαρά τραυματισμένοι, από ξύλο μπάτσων. Ακολουθεί πορεία που καταλήγει στο Α.Τ. Πολύγυρου και απαιτεί απελευθέρωση των συλληφθέντων.
18/11 : Πορεία προς το όρος Κάκαβος , όπου συμμετέχουν κάτοικοι της Χαλκιδικής και των γύρο χωριών όσο και αλληλέγγυων από Θεσσαλονίκη ενάντια στα μεταλλεία του Μπόμπολα και των πολυεθνικών.
14/12 : Αυτόφορο ενός κατοίκου της Ιερισσού στον Πολύγυρο για συγκρούσεις 2 μήνες πριν. Πραγματοποιήθηκε έφοδος στο σπίτι του με την πρόφαση ότι υπάρχουν φωτογραφίες που τον δείχνουν να πετάει φωτοβολίδες στην πορεία στις 21/10. Το δικαστήριο αναβάλλεται για τις 17/12 με τις κατηγορίες οπλοκατοχής και απόπειρας πρόκλησης σωματικής βλάβης.

2013
15/1 : Κατάληψη στη γενική διεύθυνση δασών της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης από το Ανοιχτό Συντονιστικό Θεσσαλονίκης ενάντια στα μεταλλεία χρυσού στα πλαίσια κοινών δράσεων με την Συντονιστική Συνέλευση Αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής αλλά και ως ένδειξη διαμαρτυρίας για συνενοχή της υπηρεσίας στην κατασκευή του μεταλλείου.
Ταυτόχρονα καλείται πορεία αλληλεγγύης με συμμετοχή 700 διαδηλωτών προς το υπουργείο περιβάλλοντος.
6/2 : Κάλεσμα για αποκλεισμό της Επιθεώρησης Μεταλλείων Β. Ελλάδος στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης από το Ανοιχτό Συντονιστικό Θεσσαλονίκης ενάντια στα μεταλλεία χρυσού.
14/2 : Παρέμβαση στο ΣτΕ για αλληλεγγύη στους 14 διωκόμενους της ΒΑ Χαλκιδικής ενώ παράλληλα πραγματοποιείται συγκέντρωση 1500 άτομων έξω από το δικαστικό μέγαρο του Πολύγυρου ως ένδειξη συμπαράστασης προς τους υπόδικους αγωνιστές. Αναβολή του δικαστηρίου για 21/11/2013.
17/2 : Επίθεση στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές από ομάδα 50 αγωνιστών μετά τα μεσάνυχτα. Εισέβαλαν στο χώρο ,έδεσαν τους φύλακες, έβαλαν φωτιά σε κοντέινερ ,οχήματα της εταιρίας και μπουλντόζες.Την επίθεση καταδίκασε ο πρόεδρος του σωματίου εργαζομένων στα μεταλλεία.
18/2 : Τυφλή αναζήτηση ενόχων από μπάτσους με 27 προσαγωγές αρχικά και έπειτα ακόμα 4 που τελικά αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι.
24/2 : Ειρηνική διαδήλωση από 2000 πολίτες στην Χαλκιδική στη διασταύρωση της Μεγ.Παναγιάς . Από νωρίς αστυνομικές δυνάμεις έκαναν ελέγχους σε αυτοκίνητα και λεωφορεία που κατέφθασαν από διάφορα μέρη της Ελλάδας ,ενώ αργότερα έγιναν 2 προσαγωγές διαδηλωτών που αφέθηκαν ελεύθεροι.
27/2 : Το πρωί οι δυνάμεις καταστολής προσήγαγαν μαθητή του Αριστοτέλειου λυκείου Ιερισσού για ανάκριση. Οι μαθητές έκλεισαν το σχολείο, έπειτα από ψηφοφορία ,για να διαμαρτυρηθούν για την αυθαίρετη προσαγωγή του συμμαθητή τους.
28/2 : Στην προσπάθεια τους να τρομοκρατήσουν όλο και περισσότερο τους κατοίκους της Χαλκιδικής ,οι κρατικές δυνάμεις καταστολής, προσαγάγουν χωρίς καμία κατηγορία 4 φοιτητές από Θεσσαλονίκη . Κατά την πολύωρη παραμονή των φοιτητών στο τμήμα, αφαιρέθηκαν τα κινητά τους και απαγορεύτηκε οποιαδήποτε επικοινωνία ακόμα και με τους γονείς τους ενώ χτύπησαν τους 2 από τους 4.
5/3 : Συνεχίζονται οι τρομοκρατικές προσαγωγές κατοίκων στην Ιερισσό με πιο πρόσφατη μια 15χρονή μαθήτρια που δέχτηκε κλήση από την ασφάλεια για κατάθεση στο τμήμα. Οι μαθητές απάντησαν με μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Α.Τ. αφού ακόμα και την προηγούμενη ημέρα είχαν πραγματοποιήσει 11 αναίτιες προσαγωγές.
7/3 : Πέντε κάτοικοι από Ιερισσό και Μεγ.Παναγιά προσήχθησαν ως ύποπτοι για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο στις Σκουριές και ακολούθησε έρευνα στα σπίτια τους. Οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Α.Τ. ενώ τα ΜΑΤ κατευθύνθηκαν προς το σχολείο ρίχνοντας δακρυγόνα σε μαθητές και καθηγητές προκαλώντας αναπνευστικά προβλήματα και τραυματίζοντας έναν μαθητη. Αργότερα πραγματοποιήθηκαν έφοδοι από τα ΕΚΑΜ στα σπίτια των κατοίκων σπάζοντας πόρτες. Στη Θεσσαλονίκη, το Ανοιχτό Συντονιστικό ενάντια στα μεταλλεία χρυσού, καλεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Καμάρα ως απάντηση στην επίθεση στους κατοίκους Χαλκιδικής.
9/3 : Ελεύθεροι οι 4 συλληφθέντες της Ιερισσού στις 8/3 και αναβολή της δίκης των διαδηλωτών από την πορεία στις 9/11/2012 στις Σκουριές. Εξω από το δικαστικό μέγαρο Πολύγυρου συγκεντρώθηκαν αρκετοί κάτοικοι και ακολούθησε πορεία με παράπλευρη συνοδεία των ΜΑΤ. Ταυτόχρονα πραγματοποιείται η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής πορεία ενάντια στην καταστολή και στα μεταλλεία χρυσού με 17.000 διαδηλώτες.
10/3 : Οι κρατικές δυνάμεις καταστολής καλούν 9 ακόμα κατοίκους στην ασφάλεια ενώ ορισμένους από τους οποίους είχαν ενημερώσει από την προηγούμενη μέρα τηλεφωνικώς. Παράλληλα συγκεντρώθηκε αλληλέγγυος κόσμος έξω από το Α.Τ.
20/3 : Αναβολή της δίκης των 4 συλληφθέντων από την πορεία στις 9/3/2013 για τις 7/2/2014.
22/3 : Αποκάλυψη παράνομης αλλαγής ψηφισμένου νόμου από την Βουλή για να εξυπηρετήσουν την «Hellas Gold» .Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Σηφουνάκης, παραδέχτηκε ότι άλλαξε παρανόμως τον νόμο ,εισάγοντας την προσθήκη στο ΦΕΚ 99Α/2012 με την οποία διευκολύνεται η εταιρία να παρακάμψει το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής για να εκδώσει οικονομική άδεια για τις εγκαταστάσεις στις Σκουριές.
26/3 : Διώξεις 20 κατοίκων της Χαλκιδικής για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο και προσαγωγές. Οι κατηγορίες δεν στηρίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια αλλά σε καταθέσεις 3 εργαζομένων της «Ελληνικός Χρυσός» και σε σαρώσεις τηλεφωνημάτων. Οι κάτοικοι της Ιερισσού μαζεύτηκαν στην κεντρική πλατεία για να συζητήσουν πως θα κινηθούν και καλούν σε λαϊκή συνέλευση στις 29/3.
2/4 : Συγκέντρωση από κατοίκους Χαλκιδικής και αλληλέγγυους έξω από το «Μακεδονία Παλλάς» στη Θεσσαλονίκη όπου η εταιρία «Ελληνικός Χρυσος» έδινε συνέντευξη τύπου για την εξέλιξη των έργων σε Χαλκιδική και Θρακη

Leave a Reply

Your email address will not be published.